maanantai 29. joulukuuta 2014

Valokuvatyynyt eli kuvien siirtoa kankaalle

Jo pidemmän aikaa olen suunnitellut siirtäväni valokuvia kankaalle tai jollekin muulle alustalle. Olen tutkinut erilaisia vaihtoehtoja, mutta toteuttamiseen asti en ole päässyt. Työkaverini Mellu on blogissaan testannut kuvansiirtoa mm. Erikeeperillä, Kiva -lakalla ja asetonilla. Juuri ennen joulua päätin tehdä omille vanhemmilleni joululahjaksi koristetyynyt, joissa olisi heidän nuoruuskuviaan (sellaisia ihania mustavalkoisia <3 ). Mellu toi minulle arkin kuvansiirtopaperia (tai siis ohutta kangasta, johon kuva printataan). Siispä rohkeasti kokeilemaan: 


Kuvansiirtoarkin mukana oli ohjeet eli ensin kuvat skannataan tietokoneelle. Sitten ne vaan printataan mustesuihkutulostimella tuolle arkille. Koska käytössäni oli vain yksi A4 -kokoinen arkki, ei ollut varaa töppäillä esimerkiksi asettamalla paperi väärinpäin tulostimeen ;) Tarkalla asettelulla sain neljä kuvaa mahtumaan arkille. Tarkoituksenahan oli tehdä kaksi tyynyä eli kaksi kuvaa/tyyny.

Printtauksen jälkeen kuvien annetaan kuivua rauhassa. Sitten poistetaan taustapaperi ja huuhdellaan kuvia juoksevan veden alla noin 30 sekuntia. Jälleen annetaan kuvien kuivua joko pyyhkeen päällä vaakatasossa tai silittämällä kuva kuivaksi esimerkiksi leivinpaperin läpi:


Tässä vaiheessa totesin, että "wow!", sillä kuvat siirtyivät kankaalle todella siististi. Mellu neuvoi kiinnittämään kuvat tyynyyn kaksipuolisen liimaharson avulla. 



Lisäsin kuvien reunoihin pitsiä kehyksiksi. Sitten vaan taistelua vanhan, parhaat päivänsä jo nähneen Singerini kanssa. Muutamien lankasotkujen (ja kirosanojen) jälkeen sain kuvat & pitsit kiinni tyynyihin. Lopputulos on mielestäni aika viehättävä, vai mitä!





Tyynyt vielä pakettiin. Voin kertoa, että lahjan saajat olivat todella ilahtuneita! Ja minua ilahdutti paketoidessani tyttäreni, joka taitteli nuo hienot hopeatähdet paketin päälle =D






Pakkaspäivän kunniaksi jäädyttelin jäälyhtyjä tai oikeastaan jääkakkuja. Ohje löytyy viime talvelta täältä! Kakkuvuokiin laitoin veden sekaan tällä kertaa mm. käpyjä, havuja, hevoskastanjoita, kanervan kukkia ja villiviinin kuivuneita marjaterttuja.

Toivottavasti pakkanen ja kaunis luminen talvisää jatkuisi vielä pitkään. Tosin sääennuste taitaa luvata ihan jotakin muuta...

-Sirpa

10 kommenttia:

  1. Kylläpä tyynyistä tuli hienot! Ja kivoja nuo jäälyhdyt!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mellu avusta ja vinkeistä! Taitaa nuo jäälyhdyt olla vain hetken ilo, kun sää näköjään taas lauhtuu...

    VastaaPoista
  3. Hienot tyynyt tuli ja en epäile yhtään, etteikö lahjan saajat olisi ilahtuneet. Kivoja nuo kakkuvuokaan tehdyt jäälyhdyt. Itse tein niitä myös pakkasten puutteessa jäädyttämällä pakastimessa ja laitoin kuivia ruusuja sisään. Tuli myös kivan näköisiä, terkuin Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Tulppaanit näyttää myös kivalta jäälyhdyssä :) pakko on tosiaan välillä turvautua pakastimeen, koska ainakin täällä Etelä-Suomessa pakkaset voi olla aika lyhytaikainen ilo!

      Poista
  4. Noita tyynyjä kyllä teen ensi jouluna.Kokeilin joskus Erikeeperi- ja lakkajuttuja, mutta heikolla menestyksellä.Tämä hienompi systeemi on taas takunnut skannauksen ja mustesuihkun takia.Noita papereita saanee askartelukaupasta.Kauniita myös nuo jäälyhdyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tuota paperia (tai siis ohutta kangastahan se on) löytyy tosiaan askartelu - tai käsityöliikkeistä. Netissä olen sitä nähnyt jossakin myynnissä, mutta en nyt muista millä sivustolla. Itse ajattelin vielä kokeilla tuota Erikeeper - menetelmää, mutta en kankaalle, vaan esim. puulle (rasian kanteen, tarjottimeen tms.)

      Poista
  5. Niin - tää anonyymi on sinulle kyllä tuttu! Riitta M-C .Mihin profiiliin tää täytyis laittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta! Kaikki kommentit on ihan tervetulleita ja kaikkia julkaistuja tekstejä voi aina erikseen kommentoida halutessaan, täällä postauksen alareunassa! Kommentit näkyy vasta sitten, kun käyn hyväksymässä ne eli ei hätää, jos ei ihan heti näy ;)

      Poista
  6. Vau, noista tyynyistä tuli kauniita. Olen joskus lapsille tehnyt t-paitoihin kuvia :)
    Löysin tänne blogiisi Askartelun salat kautta. Pitää selailla lisää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti! Nuo vanhat mustavalkokuvat näyttävät tosi kauniilta noissa tyynyissä. Omat lapset jo pyyteli, että tekisin heille tyynyt lapsuuskuvista. Täytynee siis palata tähän aiheeseen :)

      Poista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita. Kiitos kommentistasi!