keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Kirjasta kuusi!

Työpaikallani alakoulussa on tänä vuonna aivan ihastuttava yhteinen joulukalenteri: jokainen luokka vuorollaan rakentaa kalenteriluukun lasivitriiniin. Siellä on jo esimerkiksi tonttuja, enkeleitä, valaistuja lumilyhtyjä ja muumitkin talviunilla :)

No, myös opettajilla on oma kalenteriluukku ja tämä kirjasta tehty kuusi liittyy tuohon luukkuun. Enempää en kalenterista paljasta, mutta kuusenteko-ohjeen jaan teille!


Tarvikkeet: Vanha kirja (mielellään vähän kellastunut), rautalankaa (paksua ja vähän ohuempaa), puuhelmiä, sukkapuikko, kuviopaperia, liimaaKirjakuusen taitteluun on olemassa useampia malleja, minä olen oppinut tällaisen. Poista kirjasta kannet, mutta varo, etteivät sivut irtoa toisistaan. Taita sivun yläkulma ensin keskelle ja sitten vielä toisen kerran keskelle. Tee napakat taitokset ja varo tässä kohdassa erityisesti tuota kuusen "latvaa".


Avaa sitten jälkimmäinen taitos ja taita sivun alareunasta kolmio kuvan mallin mukaan. Näin saat alareunasta tasaisen ja kuusi pysyy pystyssä. Käännä sivu takaisin keskelle. Jatka näin taittelemalla sivu kerrallaan, kunnes kuusesi on tarpeeksi tuuhea. Tässä minun kuusessani kirjan sivun koko on noin 13cm x 20cm ja sivuja taittelin noin 65 (kirjan sivut ovat aika paksua paperia). Kuusen koristeleminen on tietysti makuasia. Tämän kuusen päälle taivutin paksummasta rautalangasta spiraalin. Ohuempaan rautalankaan pujottelin punaisia puuhelmiä ja kiharsin helmien välit sukkapuikon avulla. Samaan tapaan kuin tässä kranssin koristeessa.


Sitten vielä latvatähden taittelu. Tarvitaan neliönmuotoinen paperi (tässä kuusessa 6x6cm). Taita reunat ja kulmat vastakkain (katso kuvaan piirretyt taitosviivat). Aukileikkaa nuolten osoittamista kohdista neljäsosa taitoksen pituudesta (kuvassa pisteet merkkinä).Taita jokaisesta kulmasta keskiviivaan terävät taitokset. Laita liimaa joka toiseen taitokseen (kuvassa nuolet).

 

Liimaa taitokset päällekkäin. Yläkuvassa kaksi kulmaa on jo liimattu ja kaksi vielä liimaamatta. Alakuvassa valmis tähti. Kirjakuusen latvassa on kaksi tällaista tähteä vastakkain liimattuna.Meillä on myös piparikuusi :) Kiitos siitä kuuluu tyttärelle!

-Sirpa

2 kommenttia:

  1. Upeita, molemmat! Ja hyvät kuvat. Kyllä me ollaan kaheleita, kun väkerretään vapaa-ajalla mitä kummallisempia kuusia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoja on sinunkin kuuset! Minä en siihen virkkaamiseen kykene ;)

      Poista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita. Kiitos kommentistasi!