lauantai 11. huhtikuuta 2015

Rautalangan vääntöä

Taas on yksi kädentaitoaiheinen kurssipäivä takana. Kurssi oli nimeltään "Kimaltavat korennot ja perhoset" eli väänsimme rautalangasta ja helmistä perhosia, korentoja ja muita ötököitä puutarhan ja kukkaruukkujen koristeeksi :)

Jonkin verran olen rautalankatöitä (enkeleitä, naulakkoja, tuikkukuppeja jne.) tehnyt aikaisemmin, joten vääntämisen perustekniikka on hallussa. Tämän kurssin töistä tuli iloisia väripilkkuja puutarhaan ja terassille sekä mukavia tuliaislahjoja.

Materiaaleiksi tarvitaan eripaksuisia rautalankoja (0,3-1,0mm) ja helmiä (tässä kohtaa kannattaa miettiä, voiko jonkun käyttämättömän korun purkaa ja antaa helmille uuden elämän koristetarkoituksessa). Lisäksi tarvitaan pyöröpihdit ja sivuleikkurit (saksilla EI kannata rautalankaa leikata). Virkkuukoukku ja suikkapuikko tai vastaava (vaikka grillitikku tai kynä) ovat myös tarpeellisia työvälineitä.


Aloitimme perhosharjoituksilla. Paksummasta rautalangasta tehtiin perhosen siivet, vartalo ja tuntosarvet. Ohuemmalla sidontalangalla (jota löytyy kaikissa herkkuväreissä!) sitten koristeltiin siivet. Mukaan voi pujottaa helmiä ja koristelangan voi kieputtaa sukkapuikon tms. ympärille, jolloin siitä syntyy kivaa spiraalia.


Sitten väännettiin korentoja samalla tekniikalla kuin perhosia eli ensin runko ja sen jälkeen koristelu. Korennon pääksi pujotin ison akryylihelmen (fasettihelmen), siinä on tarpeeksi suuri reikä, josta mahtuu 1 mm rautalanka kaksinkertaisena.


Tämän ison korennon siipiväli on noin 36 cm ja sen siivissä & päässä käytin kierrätyshelmiä (eli niitä tarpeettomista koruista purettuja). Korento koristaa nyt kasvimaatani, jossa ei vielä mitään kasva (paitsi nuo ihanat punaiset raparperinalut -lupaavaa :)


Lopuksi päästettiin mielikuvitus valloilleen ja väkerrettiin monenmoisia ötököitä. Tämän ötökkäni siivet tein virkkaamalla ketjusilmukoita 0,3 mm ohuesta sidontalangasta. Kieputin virkatun ketjun siipien rungon ympärille.Ensi viikonloppuna kursseilen taas. Mitäköhän silloin syntyy? Kuvasta löytyy vihje...(EI, EN TEE TUOTA ELEFANTTIA PUUTARHAAMME!) 
Kommentoi, jos keksit, mistä on kysymys. Saa kommentoida, vaikkei keksisikään ;)

-Sirpa


10 kommenttia:

 1. Ensi viikonloppuna lyhtyjä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvassa on kyllä lyhty, mutta se ei ole se vihje ;)

   Poista
 2. Kyllä ronsu olisi ihan paikallaan sun pihalla muistuttamassa Afriikan-reissusta. Jotain pajupunontaa? ehdottaa Outi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bingo! Kuva on pajutilalta, jossa kävin pari viikkoa sitten keräämässä pajuja. Jatkamme siellä ensi viikonloppuna punonnan merkeissä. Toi norsu olisi kyllä aika ihana omalla pihalla, se on ihan oikean kokoinenkin :)

   Poista
 3. Tuon ketjusilmukkasiipisen ötökän ottaisin pihalleni :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se miellyttää minuakin enemmän kun nuo oikeat öttiäiset, joita tuolla puutarhassa lentelee ja vilistelee ;)

   Poista
 4. Ihastuttavia ötököitä :) Onpa huikea norsu ja taitavasti tehty. Pajupunonta onkin kivaa ja niitä olenkin joskus tehnyt. Mukavaa viikonloppua tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo norsu on kyllä aika vaikuttava. Tehty sellaisella "mattopiiskapunonnalla". Opettelemme pajukurssilla mm. belgialaista punontaa, jolla voi tehdä eläviä pajuistutuksia esim. ruukkuihin. Palaan asiaan!

   Poista
 5. Olipa ihania ötököitä! Pitänee toteuttaa itsekin jossain vaiheessa :) Ja tuo norsu oli aikasta hieno - itsekin olen juuri pajunpunontakurssilla vaan ei moinen taipuisi minulta. Mitäs sinä tuumasit punoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo rautalanganvääntökurssi oli oikein mukava, kannatti lähteä sinne, vaikka vähän harmitti, kun ulkona paistoi ihana kevätaurinko! Puutarhani kaipaisi ehkä pajuaitaa kasvimaan/kukkapenkin ympärille tai sitten jotakin ihan muuta ;) kunhan nyt haen inspiraatiota sieltä punontakurssilta...

   Poista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita. Kiitos kommentistasi!