lauantai 18. huhtikuuta 2015

Pajupunontaa

Eilen oli vuorossa pajukurssin toinen osa eli pääsimme kokeilemaan belgialaista pajupunontaa. Pajut olimme keränneet kurssin opettajan tilalta muutama viikko sitten. Pajuhan pitää kerätä ennen kasvukauden alkua. Opettajamme Anne oli liottanut pajunippujamme vedessä muutaman päivän, jotta pajupuumme lähtisivät hyvin juurtumaan.

Belgialaiseen pajupuuhun tarvitaan: 32 pitkää pajupiiskaa (minä käytin kahta eri pajulajia eli molempia 16 kpl), ruukku (halkaisijaltaan & syvyydeltään vähintään 30 cm), multaa, sidontanarua, 8 kpl ohuempia pajupiiskoja latvan sitomiseen


Ruukkuun laitetaan multaa ja multaan piirretään ympyrä, johon tehdään 8 merkkiä tasaisin välein. Sitten tökitään puolet pajuista pareittain (8 paria) multaan noiden merkkien kohdalle kallistaen ne oikealle. Loput pajuparit työnnetään multaan edellisten väleihin sisäkehälle, kallistaen vasemmalle. Tässä vaiheessa ei kannata vaipua epätoivoon, vaikka ruukussa onkin aikamoinen pajuhässäkkä ;)


Sidonta aloitetaan sitomalla kaikkiin kahdeksaan risteyskohtaan sidontalanka. Näitä lankoja siirrellään punonnan edetessä uusiin paikkoihin.


Punonta etenee kierros kierrokselta ylöspäin salmiakkikuviota tehden. Tarkkaile, että pajuparit ohittavat toisensa risteyskohdassa aina eri puolelta kuin edellisellä kierroksella. Siis päältä-alta-päältä-alta...


Kun puu on tarpeeksi korkea, viimeinen kierros sidotaan ohuilla pajuvitsoilla, jotka jätetään puuhun. Apuna käytetyt sidontalangat poistetaan. Latvan voi leikata halutun mittaiseksi.


Linkistä pääset opettajamme Annen suvuille kurkkaamaan, mitä kaikkea hänen taitavissa käsissään syntyy muustakin kuin pajusta. Tervemenoa ketun jäljille!


Pajupuun säännöllinen kastelu on tärkeää muistaa. Puuta hoidetaan myös poistamalla rungosta kasvavat sivuversot. Latvaan kasvavia versoja voi halutessaan muotoilla. Pajupuu talvetetaan ruukussa tai istuttamalla se maahan. Jos se kärsii talvivaurioita, voi vioittuneen pajuvitsan vaihtaa keväällä uuteen. Nyt vaan odottelemaan kasvun ihmettä!Ostin tänään kevään ensimmäiset orvokit ja en voinut vastustaa kiusausta, vaan ostin myös uudet puutarhahanskat -pöllöfanille sopivat :)

-Sirpa

6 kommenttia:

 1. Ihana pajupuu. Laitahan kuvia, kun tämä lähtee kasvuun. Vielä en ole orvokkeja ostanut, mutta pitäisi varmaan hankkia, koska pääsiäiskukat alkaa olemaan jo parhaat päivänsä nähneet. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon tosiaan, että pajupuu juurtuu hyvin ja lähtee kasvuun. Teki jo mieli orvokkeja, koska kevät etenee, kun ruukkukukat lisääntyy ;)

   Poista
 2. Pajupuu on hieno jo nyt. Laitahan kuvia sitten kun se rupeaa kasvamaan, toivoo Outi

  VastaaPoista
 3. Toki laitan kuvia ja teen varmaan pari lisääkin näitä pihalle!

  VastaaPoista
 4. Ihana pajupuu tuli! Jokos on versonut? Meidänkin pitäisi ensi viikolla moisia taikoa...saas nähdä tuleeko yhtä nättiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jo latva vihertää! Tosi hitaasti vaan tuntuu kevät edistyvän, kun on viileää ja sataa...

   Poista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita. Kiitos kommentistasi!