lauantai 10. tammikuuta 2015

Valotaulukello

Töissä selailen aina Taika -askartelulehden heti sen ilmestyttyä. Melkein jokaisesta numerosta löydän jotakin, joka inspiroi kokeilemaan. No niin nytkin eli tässäpä versioni Taika -lehden numerossa 1/2015 olevasta valotaulusta.

Mummoni virkkaamista pitsiliinoista on jo syntynyt pari kelloa. Nyt liina sai kaverikseen valosarjan ja myös sen kellokoneiston ;)




Tätä projektia varten piti tehdä pari hankintaa eli ostin purkin gessoa sekä canvaspohjan. Tuota gessoa en ole aikaisemmin käyttänyt ja teinkin lehden ohjeen mukaan: sivelin gessoa sekä taulupohjalle että liinan taakse. Painelin liinan kiinni taulupohjaan ja sivelin gessoa vielä liinan päälle. Samalla sain peittoon pari liinassa ollutta tahraa. Annoin kuivua seuraavaan päivään.



Käytössäni oli 10 lampun patterikäyttöinen valosarja. Suunnittelin lamppujen paikat ja tein taulupohjaan reiät saksien kärjellä. Liimasin vielä muutaman strassin ja helmenpuolikkaan koristeeksi.


Koska valosarja toimii pattereilla, ei tarvitse murehtia siitä, miten saa johdon kulkemaan siististi. Inhoan nimittäin kaikenlaisia johtohässäköitä! Patterikotelon olen "naamioinut" tekemällä kotelolle pussin, joka on toisesta päästä auki. Tässä valotaulussa patterikotelo jää toki piiloon taulun taakse, joten sen olisi voinut jättää päällystämättäkin. Kuvassa oikealla on patterikotelo, jonka olen päällystänyt nuottipaperilla. Paperipussin taitteluohje löytyy täältä.





Onnistuin tekemään juuri sopivankokoiset reiät lampuille ja ne pysyvät hyvin paikoillaan. Pariin kohtaan laiton palan teippiä varmistamaan kiinnitystä. Patterikotelon pussin kiinnitin kaksipuoleisella teipillä kehyksen alakulmaan. Valot on helppo sammuttaa ja patterin vaihtokin käy kätevästi. Kellokoneiston tapille tein reiän liinan keskelle. Olisin halunnut kelloon toisenlaiset viisarit, mutta koska tällaiset oli valmiina (rikkinäisestä kellosta säästetyt), en lähtenyt uusia hankkimaan.
  


Tämä valotaulukello toimii nyt myös yövalona ikkunattomassa eteisessämme :)



Seuraava väkerrys on jo hyvässä vauhdissa. Kuvassa siitä esimakua. Arvaatko, mitä näistä syntyy?

Iloa ja valoa viikonloppuun!

-Sirpa

2 kommenttia:

  1. Onpa kaunis valokello ja hienosti toteutettu. Gesso on minulle aivan outo. Ilmeisesti jotakin kovetusainetta,vai. Terkuin Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Alkuperäisessä ideassa (Taika-lehti) ei ollut tuota kelloa lainkaan, vain pitsiliina ja valot. Tuota gessoa näkyy käytettävän jossakin askartelujutuissa pohjustus/kohotusaineena. Sehän on alunperin kai tarkoitettu juuri noiden taulupohjien käsittelyyn ennen esim. maalausta öljyväreillä tms. Pitsiliina kovettui ja kiinnittyi ainakin oikein mainiosti tuolla gessolla ;)

      Poista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita. Kiitos kommentistasi!