Varma kevään merkki on kauppoihin ilmestyneet ruukkunarsissit. Niitä on ihan pakko ostaa lähes joka kauppareissulla. Pidän niitä hetken sisällä, jotta nuput aukeavat ja siirrän sitten ulos terassille. Siellä ne ilahduttavat pitkään :)
Tekasin narsisseille suojaruukun, koska muistin, että minulla on varastossa "keväänvärisiä" Brazil -kahvipusseja. Yhdistin niihin ruskeasävyisiä kahvipusseja.
Kahvipussiaskartelun tylsin vaihe on mielestäni pussien peseminen, aukaiseminen ja silittäminen. Aukaistut pussit siis silitetään yhteen (leivinpaperin läpi) foliopuoli vastakkain ja lomittain. Näin saadaan aikaiseksi pitkää soiroa, josta sitten leikataan kuhunkin työhön sopivanmittaisia ja -levyisiä suikaleita.
Tätä työtä varten leikkasin 4 cm leveää suikaletta ja taitoin sen kaksinkerroin, valmis suikale oli siis 2 cm leveää. Loimisuikaleet olivat noin 55 cm ja kudesuikaleet noin 50 cm pitkiä. Teen suikaleista aina mielummin vähän liian pitkiä, se helpottaa suikaleiden päättelyä/yhdistämistä. Toki suikaletta voi myös jatkaa, jos se osoittautuu liian lyhyeksi.
Kahvipusseista voi punoa koreja, vateja, kasseja yms. vino- ja suorapunonnalla. Tai on niitä muitakin tekniikoita, mutta minä hallitsen nämä kaksi. Kuvassa on suojaruukun pohjan aloitus, 5 x 5 suikaletta pujotettuna aina joka toisen suikaleen yli ja joka toisen ali. Maalarinteippi pitää liukkaat loimisuikaleet paikoillaan, kun aloitetaan ruukun seinien punominen.
Kudesuikaleet voi yhdistää valmiiksi renkaiksi etukäteen tai vasta kierroksen pujoteltuaan. Yhdistämisessä käytän vahvaa kaksipuoleista teippiä. Sitten vaan lisätään niin monta kerrosta, että suojaruukku on sopivan korkuinen. Tästä tuli noin 14 cm korkea, 7 suikaletta siis.
Ruukun ylimmällä kerroksella päätellään suikaleet, joten viimeiseen kerrokseen tarvitaan 3 kudesuikaletta sisäkkäin (kuvassa keskimmäinen niistä on vain yksinkertainen suikale). Kaikki loimisuikaleet päätellään ruukun sisäpuolelle niin, että ulkopuolelta tulevat loimet menevät viimeisen kerroksen kahden kudesuikaleen yli ja kolmannen (siis sen sisimmän) ali ruukun sisäpuolelle. Sisäpuolelta tulevat loimisuikaleet pujotetaan ensin ulommaisen ja keskimmäisen kudesuikaleen välistä ylös ja siitä takaisin ruukun sisäpuolelle kolmannen kudesuikaleen päältä. Huh huh, tulipas sekava selitys! No, kokeilemalla minäkin olen tämän oppinut... hyvää aivojumppaa ;)
Kaikki suikaleet pujotellaan jonkin matkaa ruukun sisäpuolelle ja varmistetaan päättelyn pysyvyys kaksipuoleisella teipillä. Suikaleen pään voi leikata viistoon, jotta se on helpompi pujotella.
Tänään olin lasikorukurssilla (korut jäivät odottamaan sulatusuuniin pääsyä) ja ensi viikonloppuna on vuorossa vanhojen kirjojen tuunaus -kurssi. Ihanaa väkertelyohjelmaa siis kahtena peräkkäisenä viikonloppuna=D
Tuotoksia päivitän tännekin, kunhan niitä valmistuu.
-Sirpa
Oih, onpas kivan näköisiä ruukunsuojuksia ja tuo keltainen sopii niin hyvin pääsiäiseen. En ole koskaan tehnyt mitään kahvipusseista. Onpa sinulla kivoja kursseja tiedossa. Terkuin Liisa
VastaaPoistaMinä olen tehnyt kahvipusseista aikoinaan paljonkin kaikenlaista ja pusseja on jäänyt kassikaupalla varastoon. No, ne ei onneksi pilaannu ;) odotan innolla tuota kirjantuunaus -kurssia, ideoita on pää täynnä!
VastaaPoistaSirpa, blogissani on sinulle haaste!
VastaaPoistaKiitos haasteesta!
PoistaSirpa, laitatko minulle spostiosoitteesi, niin laitan sinulle postia.
PoistaLiisa! Laitoin sinulle viestin bloggerin kautta.
VastaaPoista