lauantai 27. syyskuuta 2014

Betonista alustoja ulkotulille

Olipa tänään ihana syyspäivä puutarhapuuhailulle! Sadonkorjuuta (tomaatteja ja viinirypäleitä), haravointia (tätä hyötyliikuntaa saakin taas ihan kiitettävän paljon harrastaa), kukkapenkkien siivousta jne. Otin myös esille erilaisia kynttilälyhtyjä sekä ulkotulialustoja. Niitä olen valanut betonista. Tässäpä kuvagalleriaa:
 

Betonialustan valamiseen tarvitaan muotti. Olen käyttänyt muovisia liha-, hedelmä - yms. rasioita. Muotti kannattaa öljytä, jotta työ irtoaa helpommin.
Katso ohje betonin sekoittamiseen täältä.


Näissä tuikkulyhdyissä on käytetty muottina muovipullon pohjaa. Märkään betoniin on paineltu reunoille lasihelmiä ja keskelle pieni lasikuppi.


Ulkotulelle sopiva (ja varmasti paikallaan pysyvä!) alusta syntyy, kun märkään betoniin painetaan ulkotulen metallinen kuori (joka kannattaa öljytä pohjasta ja ulkoreunoista). Kun betonityö on kuivunut, kuori irroitetaan varovasti ja näin on syntynyt sopiva kolo, johon voi aina vaihtaa uuden ulkotulen. Reunoille voi painella koristeiksi simpukoita, kiviä, kaakelin/astioiden palasia jne. Varo kuitenkin painamasta koristeita liian syvälle märkään betoniin.


Betoniin voi upottaa myös kahvikupin tai vain pelkän kauniin lautasen. Näitä "betonilautasia" olen käyttänyt myös kukkaruukkujen alustoina. Työn kuivumisen ajaksi kahvikuppiin tai lautasen päälle kannattaa laittaa vaikka kiviä painoksi.


Tässä on ollut muottina avocadorasia ;)


Arvaatko, mikä minulla oli muottina, kun tein tämän vähän isokokoisemman kynttiläalustan?Puutarhapuuhailujen lomassa kannattaa ihailla syksyn väriloistoa! Saataisiinpa vielä nauttia muutamasta aurinkopäivästä :)

-Sirpa

4 kommenttia:

  1. Aivan ihania ja upeasti oivallettuja. pakko laittaa korvan taa :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eva! Nämä kestävät hyvin ulkosalla eivätkä lähde lentoon syysmyrskyn mukaan ;)

    VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita. Kiitos kommentistasi!