torstai 24. heinäkuuta 2014

Kesätuliaisia

Kesällä on kiva viedä tuliaiseksi kukkia tai yrttejä. Vielä mukavampaa on antaa kukan mukana ruukku tai alusta, josta jää pysyvämpi muisto sitten, kun kukat ovat jo kuihtuneet.

Valmiiksi maalattu ja lasitettu saviruukku on helppo tuunata osamosaiikilla. Voihan ruukun toki kokonaankin päällystää, mutta tällaisen pienen kuvion tekemiseen ei mene kuin muutama hetki.


Ruukun kylkeen kannattaa hahmotella tussilla kuvioiden ääriviivat. Tähän syntyy sydämiä kahvikuppien kukkakuvioista...


Ruukun pintaa voi varovasti hioa hiomapaperilla karheammaksi, jotta palat tarttuvat paremmin. Palat kannattaa kiinnittää silikonilla, koska se ei valu niin herkästi kuin esim. EriKeeper. Lopuksi tietysti saumataan. Näin pieneen kuvioon ei saumauslaastia paljon mene, minä onnistun aina tekemään sitä ihan liikaa ;)

Tämän kesän suosikkini on ollut puutarhamyymälästä löytämäni metallinen lautanen (niitä on kahta eri kokoa), joka on tarkoitettu kukkaruukun aluseksi. Toki sitä voi käyttää esimerkiksi tarjoiluastianakin.


Alunen on valmiiksi maalattu valkoiseksi ja siinä on kolme kiemuraista jalkaa. Tein ensin kaksi erityylistä alustaa, toiseen romanttisia vaaleanpunaisia ruusuja ja toiseen soft glass -paloista kukkia. Keskimmäisessä kuvassa alusia ei ole vielä saumattu.


Ihastuin ruusuhin niin, että niitä piti tehdä vielä lisää. Tuosta ylemmästä kuvasta näkyy, että mosaiikkiruusu syntyy "nakertamalla" mosaiikkipihdeillä neliönmallisesta lasimosaiikkipalasta (2x2cm) ensin ympyrä. Terälehdet nakerretaan halkaisemalla ensin pala puoliksi ja muotoilemalla puolikkaat "puolikuun" muotoon. Paloja nakertaessaan kannattaa käyttää suojalaseja, sillä ainakin minä onnistun lennättelemään pieniä (ja teräviä) lasinpaloja vähän joka paikkaan! Ja jos tekee hommaa sisätiloissa, työpisteen imurointi kannattaa tehdä jälkikäteen huolellisesti.Ruukkuun/aluseen valitaan tietysti sopivat tuliaiskukkaset ;)

Vielä olisi varastossa yksi alunen odottamassa, siihen voisi suunnitella vaikka auringonkukkakuvion...

-Sirpa

10 kommenttia:

 1. Wau, ompas kauniita.
  Mulla on pari kaapelikelaprojektia meneillään. Niihin olen rikkonut kaakeleita, palat sen mallisia kun sattuu tulemaan, mulla ei ole niitä mosaiikkipihtejä. Pitäis saada pöydät vielä valmiiksikin asti, mutta loma loppuu kesken, niin saattaa venytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju! Kaapelikelapöydät kuulostaa mielenkiintoiselta ;) niinhän se välillä tuppaa olemaan, että työ haittaa harrastuksia. Varsinkin kun tekee jotakin suuritöisempää projektia!

   Poista
 2. Aivan upeita! Varsinkin tuo ruusukuvio, niin herkkä. Pitää varmaan itsekin alkaa taas keräämään mosaiikkitarpeita, kun edellisistä töistä on jo useampi vuosi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo ruusut on yllättävän helppoja tehdä ja kivan näköisiä myös!

   Poista
 3. Onpa taas hienoja! Kyllä tuollaiset tuliaiset olisivat mieleen itse kullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Mellu! Täytyy tosiaan tehdä tuollainen itsellekin, kun nuo lähti jo "maailmalle" :)

   Poista
 4. Ihastuttavia! Sinä voisit olla seuraava "kerhonpitäjä" ;)

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana tuo ruusulautanen. Pitäisiköhän palata mosaikkiharrastuksen pariin niin herkullisen kutkuttava tuo lautanen on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mosaiikki on kyllä aika koukuttava harrastus ja siinä on niin monenlaisia tyylejä ja mahdollisuuksia :D

   Poista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita. Kiitos kommentistasi!