lauantai 28. helmikuuta 2015

Farkkutunikan tuunaus

Kirpparilta tarttui mukaan 0,50€ maksanut kukallinen liivi. Katselin kankaan upeanvärisiä kukkasia ja leikkelin ne sitten irti myöhempää käyttöä varten.


Ensin olin ajatellut ommella kukat vaikkapa johonkin laukkuun, mutta sitten muistin kaapissa roikkuvan farkkutunikan, joka kaipasi vähän piristystä.


Kiinnitin kukat tunikaan ensin kaksipuoleisella liimaharsolla ja sitten ompelemalla. Ja näin syntyi tällainen "köyhän naisen desigual -tuunaus" =D


Enemmänkin olisi noita kukkia voinut tuohon tunikaan kiinnittää, mutta menin nyt kuitenkin tällaisella maltillisemmalla linjalla. Näitä kukkia saatat siis nähdä jatkossa jossakin muussa yhteydessä!



Sitten vielä vähän sisustustuunausta. Sain joululahjaksi tuon kuvassa vasemmalla näkyvän kynttilälyhdyn, jossa on kaksi erikokoista lasia sisäkkäin. Niiden väliin voi vaihtaa koristeita. Lyhty päivittyi nyt keväisemmäksi vihreiden koristekivien, sydänkynttilän ja keltaisten metallilankaan pujoteltujen helmien avulla.

Valoisaa maaliskuun alkua, sieltä se "kevät keikkuen tulevi"...

-Sirpa

perjantai 20. helmikuuta 2015

Onnittelukortteja

Alkuvuodesta on syntynyt muutama synttärikortti. Liikunnallinen kummipoikamme täytti 17 vuotta ja niinpä värittelin korttiin lenkkarit:




Pöllöt viehättävät minua edelleen, joten ystävättären syntymäpäiväkortista tuli tällainen avattava malli:











Sitten vielä astetta haastavampi kortti. Halusin kokeilla taiteltua "laatikkokorttia", sellaista, joka mahtuu taitettuna kirjekuoreen, mutta avautuu rasiaksi. Eräänlainen pop up -kortti siis. Malleja löytyi netistä ja itse asiassa kortti olikin helpompi tehdä kuin olin kuvitellut.
Laitan tähän näitä työohjekuvia, jos vaikka innostut asiasta ;)



Rasia leikataan ja taitellaan tukevasta korttikartongista kuvan mittojen mukaan. Kuvassa katkoviiva tarkoittaa taitosta. Rasian takaseinää ei taiteta.



Rasia kannattaa koota kaksipuoleisella teipillä/vahvalla liimalla, jotta se varmasti pysyy koossa. Rasian sisälle liimataan 2-4 väliseinää, joihin sitten kiinnitetään koristeet.



Väliseiniä kiinnitettäessä kannattaa kortti taittaa välillä littanaksi, jotta saa väliseinät asettumaan paikoilleen.



Sitten vaan askartelemaan korttiin tulevia koristeita. Koristeiden taakse liimataan varret tukevasta pahvista.



Koristeet liimataan varrestaan laatikon väliseiniin. Tässäkin vaiheessa kannattaa kortti taittaa välillä kiinni, jotta näkee, miten koristeet asettuvat suljetun kortin väliin.



Myös rasian takaseinään voi liimata koristeita. Tässä kortissa onnittelut on kirjotettu ääriviivatarroilla rasian etuseinään. Jotta rasia olisi tukevampi, liimasin sen jokaiseen seinään vielä palat kuviopaperia.



Kortti sujahti kuoreen postin kuljetettavaksi. Kuori piti tosin askarrella itse, koska kortti oli vähän liian iso standardikuoreen.

Tällaisen kortin voisi tehdä vaikka äitienpäiväksi täyttämällä rasian erilaisilla kukkasilla. Pääsiäisenä rasiasta ponnahtaisi tipuja, munia ja pupuja. Vauvaonnittelukortti puolestaan sisältäisi nallen, tutin, tossut yms. Eli hyvä peruskortti muuntuu moneksi. Vain mielikuvitus on rajana!

Askarteluiloa!

-Sirpa

lauantai 14. helmikuuta 2015

Lisää kahvikapselikoruja

Lähiviikkoina olen innokkaasti tutkinut käytettyjen kahvikapseleiden (Nespresso) mahdollisuuksia korumateriaalina. Paljon on syntynyt julkaisukelvottomia harjoituskappaleita, mutta onneksi muutama käyttökelpoinenkin koru. Ensimmäiset kapselikoruni löydät täältä.





Työvälineinä minulla on edelleen ne kaksi lautaa, joiden välissä litistän kapselit, vasara, pihdit ja kynä, jonka ympärillä muotoilen noita rullia. Yhdistin kahtia taitettuihin kapseleihin myös helmiä ja hopealankaa.



Leikkasin neljään litistettyyn kapseliin viillon reunasta keskikohtaan asti, pujotin kapselit sisäkkäin limittäin ja sitten kieputin ja vääntelin niitä pihdeillä. Tämän tarkemmin en osaa työvaiheita kuvata, koska tuskin saisin aikaiseksi toista ihan samanlaista ;) Kiva laukkukoru siitä kuitenkin syntyi, taakse kiinnitin pienen hakaneulan vahvalla teipillä. Tätä voisi käyttää myös takin tai hatun koristeena.



Tämä kaulakoru syntyi vähän samalla idealla kuin laukkukoru, mutta tässä on kolme kapselia limittäin ja lisäksi keskelle on kieputettu neljännen kapselin leikatusta reunasta ruusu. Keskusta on kiinnitetty liimalla. Kapseleiden reunat koristelin pyöröpihdeillä.



Edessä on viikon talviloma eikä suunnitelmissa ole matkusteluja tms. vaan askartelukaapin siivousta! Olen päättänyt saada siihen jotakin järjestystä, jotta inspiraation yllättäessä tarvikkeet löytyisivät nopeasti ja helposti =D
Voipi olla, että viikon kuluessa syntyy jotakin julkaistavaakin...

-Sirpa

keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Kirjanmerkki ystävälle

Tämän vuoden ystävänpäiväkortti syntyi kierrätysmateriaaleista ja ilahduttaa toivottavasti saajaansa pidempäänkin, sillä mukana on kirjanmerkki.

Kirjanmerkin taitteluohjeen löysin täältä.


Olin säästänyt värikkäitä vaatekuvastoja askartelutarkoitukseen ja niissä oli erityisesti tähän projektiin sopivia värisävyjä.



Kirjanmerkki sujautetaan sivun yläkulmaan. Origamitaittelussa ei yleensä käytetä liimaa, mutta käyttämäni paperi oli sen verran paksua, että turvauduin puikkoliiman apuun, jotta kirjanmerkki pysyy paremmin kasassa.



Tein kirjanmerkkejä myös vanhojen kirjojen sivuista. Leikkasin niihin kuvioleikkureilla koristeita.

  




Helppoa ja nopeaa, vielä ehdit ilahduttamaan ystävääsi. Itse asiassa ihan jokainen päivä on ystävänpäivä ;)

-Sirpa

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Risuja ja rautalankaa

Lähes myrskytuulesta huolimatta uskaltauduin aamupäivällä ulkoilemaan. Heti naapurikujalle astuessani huomasin, että yöllä tosiaan oli tuullut navakasti: risuja ja muuta roskaa oli lennellyt ympäriinsä. No en tietenkään voi kulkea ohi, kun maassa makaava koivunoksa huutaa minulle, että "poimi mukaasi!" Sitä paitsi ulko-ovi odottaa jo uutta kranssia (joulukuusikranssin olen jo siirtänyt varastoon ;)




Sidoin rautalankaa (sidontalankaa) ensin tiukasti risukimpun keskelle. Jaoin sitten kimpun toisen pään oksat kahteen osaan, taivutin ne alas ja sidoin kiinni tuohon aloituskohtaan.


Kieputin sidontalankaa noiden molempien risulenkkien ympärille. Jatkoin langan kieputtamista alaosaan (sidoin kaikki oksat yhteen) ja taivutin sen langan avulla kiepille.
 

Olin kerännyt mukaan myös lepän käpyjä ja niinpä sidoin niistä muutamia kimppuja kranssin koristeeksi.


Tähän kranssiin käyttämäni koivunoksat olivat sen verran tuoreita, että ne kestivät taivuttelun katkeamatta. Jos käytät jo vähän kuivahtaneita oksia, voit "elvyttää" ne liottamalla risuja lämpimässä vedessä.



Viikonloppuna syntyi kranssin lisäksi muutamia uusia kahvikapselikoruja. Niistä kerron lisää, kunhan ehdin ne kuvaamaan :)








Jalkojani lämmittävät nyt uudet, tyylikkäät villasukat. Onnea on taitava ystävä, jolta tällaiset syntyvät tuossa tuokiossa <3


-Sirpa

maanantai 2. helmikuuta 2015

Ompeluinnostusta

Vuosia sitten, kun tyttäret olivat pieniä, ompelin heille lähes kaikki vaatteet juhlamekoista ulkohaalareihin. Sitten pikkuhiljaa ompeleminen on jäänyt housujenlyhennys & verhonkäänne -tasolle. Viimeisin isompi ompeluprojekti taisi olla esikoisen vanhojentanssipuku ja siitäkin on jo 8 vuotta! Osasyy ompelemattomuuteen on ollut huonosti toimiva ompelukone enkä ole jaksanut viedä sitä huoltoon...

Ennen joulua tein koristetyynyt vanhemmilleni joululahjaksi. Muutaman sauman ompeleminen oli työn ja tuskan takana, joten vihdoin otin itseäni niskasta kiinni ja lähdin katselemaan uutta konetta. Pian selvisi, että vanhan Singerini huoltaminen/korjaaminen tulisi sen verran kalliiksi, että päädyin vaihtamaan vanhan vielä vanhempaan, mutta parempaan ja toimivaan ompelukoneeseen!

Löysin netistä kivan ohjeen vanhoista farkuista tehtyyn kynäpenaaliin. Koska ohje työvaiheineen löytyy täältä, esittelenkin heti valmiin tuotoksen:





Penaalin tein tansanialaiselle kummitytölleni ja sen sisään sujahtaa jos jonkinlaista koulutarviketta.



Ompelin penaalin etupuolelle pitsinauhan ja muutaman aiheeseen sopivan napin. 


Penaaliin tarvittiin vain pala farkkujen lahkeesta. Minulle jäi siis vielä shortsit ;) 
Nyt vaan odottelemaan shortsikelejä...

-Sirpa