lauantai 30. elokuuta 2014

Ruusunmarjoja ja rautalankaa :)

Keräsin aarteita askarteluun kävelylenkillä. Lähellämme kasvaa perinteisten oranssinpunaisten ruusunmarjojen lisäksi tällaista mustaa lajiketta:


Pujottelin ruusunmarjoja rautalankaan ja tuotokset näkyvät tässä:







Suihkautin valmiiseen kranssiin spraylakkaa, jotta ruusunmarjojen värit säilyisivät paremmin. Mattalakka oli lopussa, joten näistä tuli nyt sitten kiiltäviä ;)







Syysasetelma sai koristeen...


...samoin terassin kynttiläkruunu!



Ihanaa puuhailla vielä ulkosalla. Kelit tosin on hyvin vaihtelevia, välillä paistaa hyvinkin lämpimästi ja välillä on haettava hanskat kohmeisten sormien suojaksi. Hanskoista tulikin mieleen, että kannattaa käyttää suojahanskoja, kun käsittelee noita mustia ruusunmarjoja. Ne nimittäin värjäävät sormet aika tehokkaasti!

Mukavaa alkavaa syyskuuta kaikille!

-Sirpa

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kranssi mongolianvaahteran siemenistä

Pihallamme kasvaa mongolianvaahtera. Kaunis puu ihan jokaiseen vuodenaikaan, mutta erityisen viehättävä syysvärityksessään. Ennen kuin lehdet vaihtavat väriään syksyiseen ilotulitukseen, puun siivekkäät siemenet erottuvat hienosti vihreästä taustasta:


Nämä siemenet kasvavat nipuissa ja niistä saa helposti sidottua kranssin. Tällä kertaa käytin kranssin runkona ruosteisesta rautalangasta väännettyä sydäntä.



Sidoin pieniä siemenkimppuja sidontalangalla samaan tapaan kuin pajukranssia tehdessäni (kurkkaa tänne).




Jotenkin en vielä haluaisi ajatella, että syksy on jo ovella, mutta kyllä nuo värit siitä jo vahvasti vihjaavat...

-Sirpa

lauantai 16. elokuuta 2014

Kesän 2014 projekti

Useana kesänä minulla on ollut joku vähän suuritöisempi käsityö-/tuunausprojekti. Tämän kesän projekti on nyt valmis, mutta ensin esittelen pikaisesti kahden edellisen kesän juttuja:



Kesällä 2012 päällystin Ikean metallisen puutarhapöydän vanhoilla kaakeleilla. Pöydän ostin 5 €:lla kirppikseltä ja kaakelit olivat ilmaistavaraa. Pöytä rakentui pala palalta.


Kesällä 2013 oli vuorossa vähän pienikokoisempi mosaiikkiprojekti. Metallisen perhosen ostin sisutusliikkeestä ja mosaiikkina on käytetty äidiltä perittyjä tiffanylasipaloja, peilipaloja, lasihelmiä ja muita ihanuuksia.

Tämän kesän projektin aloitustilanne on tässä:


Työpaikan muuton yhteydessä "peritty" elämää nähnyt harmonijakkara (?), lakkaus hilseili ja lommoja oli siellä täällä. Ostin lakan poistamista varten ihan työkalunkin eli siklin. Sillä sai poistettua hilseilevän lakan kätevästi.


Hioin (ja hikoilin) jakkarasta pahimmat karkeudet pois ihan käsipelillä. Kolhuja & läiskiä jäi, mutten alkanut niitä paikkailemaan, koska tarkoitus on, että jakkara näyttää edelleen vanhalta.


Käsittelin jakkaran Liberon antiikkivahalla, sävy pähkinä. Levitin vahan teräsvillalla nro.0000. Vaha kuivui nopeasti ja pinnasta tuli tosi kaunis. Jotakin pientä halusin vielä jakkaraan lisätä, joten etsin inspiraatiota tästä kirjasta (Helen Morris: Koristele kotisi kuvioilla):


Kirjan liitteenä on muutama valmiiksi leikattu sabloona, joten päätin töpötellä pienet kulmakuviot jakkaran kanteen:





Jakkara palvelee nyt terassilla kukkapöytänä, mutta syksyllä siirrän sen sisälle apupöydäksi/jakkaraksi. Antiikkivaha ei kestä kosteutta eikä sitä ole tarkoitettu ulkokäyttöön.

Kesän 2014 projekti on valmis, mutta onneksi kesä ei ole ihan vielä ohi ;)

-Sirpa




lauantai 9. elokuuta 2014

Virkattu matto = itsensä ylitys ja ylistys...

No nyt se on tapahtunut: tein jotakin, mitä en todellakaan kuvitellut tekeväni...virkkasin maton :) Ihan oma-aloitteisesti en olisi koskaan tähän projektiin ryhtynyt, mutta kun tytär niin kauniisti pyysi, osti kuteet, virkkuukoukun ja etsi netistä mallin. "Äiti, miten tää aloitetaan, mikä olikaan ketjusilmukka?" "Öö, katso youtubesta tai jostain..."

Teen paljon kaikenlaisia käsitöitä, mutta en todellakaan koskaan virkkaa. Viimeksi olen virkannut joskus koulussa jotakin säälittävää patalapun tapaista. Onneksi tyttären haaveilemaan pyöreään mattoon löytyi ohjeet täältä.


Yhdessä aloitimme virkkaamista jo keväällä. Tytär vei sitten matonalun mukanaan opiskelupaikkakunnalleen ja lupasi suoriutua lopusta itse. Kesällä vieraillessani hänen luonaan matto oli edelleen lähes samassa vaiheessa. Niin äiti sitten heltyi ja otti maton ja kuteet mukaansa...


Pari hikistä iltaa istuin terassillamme ja valmista tuli! Olen itsestäni NIIN ylpeä. Sain aikaiseksi ihan kelpo maton (mitä nyt reunat vähän kupruilee) ja ylitin virkkauskynnyksen (joka ei ollutkaan niin korkea kuin olin kuvitellut).





Hyvinhän tämä matto meillekin sopisi, tyttären entisen huoneen väreihin... no, eiköhän se kuitenkin matkaa opiskelijan kotia somistamaan!

Tuntuu kummalliselta, yllätän nimittäin itseni tuon tuosta haaveilemasta vanhoista trikoopaidoista virkatusta matosta. Sellaisia olen nähnyt ystävieni tekevän ja sehän on kierrätystä parhaimmillaan :)


Ensi viikolla onkin sitten jo loma ohi ja työhaasteet odottavat.
Mutta kesä jatkuu...

-Sirpa

keskiviikko 6. elokuuta 2014

10 sentin kesäkorvikset...


Kesäisellä iltatorilla bongasin tietysti myös korutarvikemyyjän. Mitäänhän en erityisesti etsinyt, mutta kivahan sitä on katsella. Ostin kuitenkin puiset kukkaset kesäkorviksiin, maksoivat peräti 10 senttiä :)

Korviksia varten tarvittiin vain korupiikit, korviskoukut ja pari pientä lasihelmeä:


Innostuin myös värkkäämään muutaman rannekorun muistivaijerista. Ohjeen löydät täältä.
Pitäähän jokaiseen kesäasuun olla korut sävy sävyyn:





Olen tykästynyt näihin Preciosan puuhelmiin, koska ne ovat todella laadukkaita. Ne on valmistettu pyökistä, maalattu ja lakattu huolellisesti, eivät siis haalistu tms. Käytin koruihin soikeita helmiä (10x12mm) sekä puuhelmirondelleja (9x4,5mm). Näitä helmiä olen tilannut helmikauppa.comista.

Vielä ehdit askartelemaan kesäkorut puuhelmistä -kesäähän on vielä jäljellä ;)

-Sirpa